Dlaczego białko jest ważne w procesie odchudzania?

Dlaczego białko jest ważne w procesie odchudzania

O istotności białka w diecie mówi się przede wszystkim w kontekście sportowców, ale ma ono również duże znaczenie u osób, które zmagają się z nadmierną masą ciała. Ile białka należy spożywać? Czy konieczne jest stosowanie odżywek białkowych? Przeczytaj artykuł by dowiedzieć się więcej!

 

mięso na desce

 

Rola białka

Białko jest podstawowym makroskładnikiem diety człowieka. Składa się z łańcuchów prostszych związków – aminokwasów. Białko jest podstawowym składnikiem każdej komórki ciała człowieka, co już chyba pokazuje jak bardzo jest ważne! Ale poznajmy trochę więcej teorii:

  • Stanowi budulec tkanek, w tym mięśni, skóry, kości, włosów czy paznokci. To właśnie dzięki białku nasze ciało ma zdolność do wzrostu, naprawy i utrzymania tkanek w dobrej kondycji – jest niezbędne dla regeneracji naszego organizmu.
  • Białka są substratami w syntezie wielu hormonów i biologicznie czynnych związków, takich jak adrenaliny i noradrenaliny, hormonów tarczycy (tyroksyny i trijodotyroniny), serotoniny, histaminy.
  • Białka działają także jako enzymy, czyli katalizatory reakcji chemicznych zachodzących w organizmie. Enzymy są niezbędne do przyswajania i przetwarzania składników odżywczych oraz do wielu innych procesów metabolicznych.
  • Pewne rodzaje białek, takie jak przeciwciała, stanowią kluczową część układu odpornościowego. Pomagają one naszemu organizmowi w walce z infekcjami i chorobami.

 

Co to znaczy, że białko jest pełnowartościowe?

Jak już wcześniej wspomniano, białka składają się z aminokwasów. Dzielą się na egzogenne i endogenne. Aminokwasy egzogenne to takie, które organizm nie jest wstanie wytworzyć, dlatego muszą być dostarczane z pożywieniem. Natomiast białko pełnowartościowe zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne w odpowiednich proporcjach – znajduje się ono w produktach pochodzenie zwierzęcego (czyli jaja, mleko i produkty mleczne, mięso, ryby). W produktach roślinnych często nie występują wszystkie aminokwasy lub są one w innych proporcjach, dlatego uważa się je za gorsze. Jednak wciąż są one dobrym źródłem białka w diecie i nie należy o nich zapominać!

 

miska jedzenia

 

Spośród białek roślinnych większą wartością odżywczą charakteryzują się białka nasion roślin strączkowych, orzechów, produktów zbożowych.
Różne produkty roślinne zawierają różne rodzaje aminokwasów – z tego względu w dietach wegańskich (ale i nie tylko) ważne jest spożywanie różnorodnych produktów białkowych. Dzięki temu z posiłków dostarczana jest mieszanina różnych aminokwasów.

Innym popularnym źródłem białka są odżywki. Stosowanie odżywek białkowych może być dobrym pomysłem, jeśli masz trudności z osiągnięciem założonego zapotrzebowania na białko. Wiele osób mylnie przekonuje, że suplementacja białkiem jest konieczna. Wszystko to zależy od Twojej diety i tego czy jesteś w stanie dostarczyć odpowiednią ilość białka wraz z dietą.

 

 

 

Ile białka potrzebujesz?

Dla osób zdrowych, nieaktywnych fizycznie zalecane jest spożywanie około 1 g białka na 1 kg masy ciała. Tzn. jeśli ważysz 80 kg to musisz spożywać około 80 g białka dziennie. Natomiast osoby, które ćwiczą powinny tę liczbę zwiększać np. 1,3 g/kg przy treningu wytrzymałościowym lub nawet do 1,7 g/kg podczas sportów siłowych. Natomiast zawodowi sportowcy bardzo często spożywają znacznie więcej niż 2 g/kg (co wcale nie jest takie proste).

 

Jak białko wpływa na odchudzanie

Białko przede wszystkim zmniejsza głód! Jeśli się odchudzasz warto zwiększyć ilość białka w diecie. Wyższe spożycie białka zwiększa poziom hormonów sytości (które hamują apetyt), jednocześnie zmniejszając poziom hormonu głodu – greliny. Prowadzi to do automatycznego zmniejszenia spożywanych kalorii. Dzięki uczuciu sytości zmniejsza się chęć na przekąski pomiędzy posiłkami – a podjadanie stanowi jeden z głównych powodów niepowodzeń w stosowaniu diety i utraty wagi. Dlatego warto dbać o to, aby w każdym posiłku znajdowało się źródło białka. Bo równowaga też jest ważna – dystrybucja białka w ciągu dnia tzn. spożywanie podobnych ilości białka w każdym posiłku pozwala na lepsze wykorzystanie go przez organizm.
Niestety, ale utrata masy ciała nie zawsze jest równoznaczna z utratą tkanki tłuszczowej. Bardzo często masa mięśniowa również ulega zmniejszeniu. Dlatego cyferki na wadze to nie wszystko! Spożywanie dużej ilości białka może zmniejszyć utratę mięśni, co powinno pomóc w utrzymaniu wyższego tempa metabolizmu podczas utraty tkanki tłuszczowej. Trening siłowy to kolejny ważny czynnik, który może zmniejszyć utratę mięśni i spowolnienie metabolizmu podczas utraty wagi. Z tego powodu wysokie spożycie białka i trening siłowy to dwa niezwykle ważne elementy skutecznego planu odchudzania.

 

Jeśli chcesz otrzymać jadłospis dopasowany do Twoich potrzeb i preferencji (oczywiście z odpowiednią ilością białka) – zapisz się na konsultacje online

 

danie