Cała prawda o śniadaniu: Czy warto je jeść?

Pomaga schudnąć a może powoduje tycie? Czy śniadania białkowo-tłuszczowe to dobry wybór? Pomysły na szybkie śniadania dla zabieganych

 

Wartość śniadania w naszej codziennej diecie jest wciąż tematem dyskusji. Istnieje wiele mitów na temat pierwszego posiłku w ciągu dnia, który według wielu jest uważany za najważniejszy. Mimo to, śniadanie jest najczęściej pomijanym posiłkiem! Powodem tego są przede wszystkim brak czasu i brak apetytu z rana. Czy naprawdę jest to najważniejszy posiłek dnia, który dostarcza nam niezbędnej energii każdego poranka, czy może to tylko mit, który nie ma rzeczywistego wpływu na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te pytania mogą okazać się zaskakujące.

 

 

 

Śniadanie a zdrowie

Badania wskazują, że u osób deklarujących spożywanie śniadań rzadziej obserwuje się nadwagę, otyłość i inne choroby przewlekłe. Niemniej jednak, są to badania obserwacyjne, co oznacza, że nie można jednoznacznie udowodnić związku przyczynowego między jedzeniem śniadań a lepszym zdrowiem. Może to wynikać z faktu, że osoby, które jedzą śniadania prowadzą zdrowszy styl życia, który wpływa na ogólny stan zdrowia, i nie jest to wynikiem samego śniadania. Bardziej wiarygodne badania (randomizowane, kontrolowane) wykazują, że pomijanie śniadania lub jego spożywanie nie ma istotnego wpływu na zdrowie. Niemniej jednak, dbanie o to by pierwszy posiłek był pożywny może poprawić Twoje nawyki żywieniowe.

 

Śniadanie a metabolizm

Jednym z powtarzanych wciąż mitów jest stwierdzenie, że śniadanie przyspiesza metabolizm. Tłumaczone jest to tzw. efektem termicznym pożywienia, czyli ilością energii, jaką organizm musi wydatkować na strawienie pokarmu i wchłonięcie składników odżywczych. Jednak badania pokazują, że nie ma różnicy w liczbie kalorii spalonych w ciągu 24 godzin pomiędzy osobami jedzącymi a pomijającymi śniadanie.

 

Czy pomijanie śniadań powoduje tycie?

Teoria ta jest wyjaśniania tym, że brak posiłku z rana powoduje, że w późniejszych posiłkach zjadamy więcej. Osoby, które regularnie spożywają śniadania, mają tendencję do wybierania bardziej zrównoważonych posiłków przez resztę dnia i rzadziej sięgają po niezdrowe przekąski. To pozwala uniknąć nadmiernego jedzenia w ciągu dnia i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Brak śniadania przed wyjściem do pracy lub szkoły zwiększa szanse, że sięgniesz po kaloryczną przekąskę np. batonik lub pączek, zamiast zbilansowanego posiłku. Oczywiście nie najesz się tym na długo. Po pewnym czasie znowu pojawi się głód, więc zjesz ponownie. Najprawdopodobniej coś szybkiego, wysoko przetworzonego i kalorycznego. Istnieje duża szansa, że dzienne spożycie kalorii przekroczy Twoje zapotrzebowanie energetyczne - co na dłuższą metę powoduje przybieranie na wadze. Oczywiście to nie jest zasada i nie u każdej osoby to występuje. Wystarczy, że będziesz kontrolować to jak wyglądają Twoje kolejne posiłki.

 

Jakość śniadania ma znaczenie

Spożycie dobrze zbilansowanego śniadania może pomóc w kontroli apetytu w ciągu dnia. Śniadania takie jak drożdżówki czy płatki śniadaniowe nie są dobrym wyborem. Zawierają dużą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych oraz dodanego cukru. Powodują wysoki wyrzut glukozy do krwi, a następnie szybki spadek co skutkuje uczuciem głodu. Dużo osób jest fanem śniadań białkowo-tłuszczowych. Do ich zalet należy niski ładunek glikemiczny, które nie powoduje wysokich wyrzutów cukru we krwi. Dodatkowo, duża ilość białka zapewnia sytość na dłuższy czas. Jednak jeśli nie jesteś fanem takich śniadań, możesz śmiało dołączyć węglowodany. Powinny być to węglowodany złożone, ponieważ one nie będą powodować gwałtownych wahań glukozy.

 

 

 

Chcesz rano jeść śniadania ale nie masz czasu?


Najlepiej przygotować coś dzień wcześniej np:


Nocna owsianka
4 łyżki płatków owsianych zalej szklanką mleka, dodaj łyżkę masła orzechowego, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Rano dodaj owoce np. pokrojone jabłko albo maliny.

 

Chia pudding
Do szklanki kefiru dodaj 2 łyżki nasion chia oraz łyżeczkę kakao, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki. Rano dodaj garść świeżych borówek albo wcześniej rozmrożonych jagód.

 

 

 

 

Sałatka z makaronem
Ugotowany makaron połącz ze świeżym szpinakiem, suszonymi pomidorami, serem mozarella/feta, pestkami dyni i sosem na bazie oleju, musztardy i miodu.

 

Wrap z szynką i warzywami
Placek tortilli posmaruj serkiem kanapkowym, dodaj dwa plasterki szynki z kurczaka/indyka, kilka listków sałaty i wybrane warzywa np. ogórek i papryka.

 

 

Podsumowując…

Czy warto jeść śniadania? To zależy! Jak się czujesz rano? Czy czujesz głód? Czy masz możliwość zjedzenia wartościowego kilka godzin później?
Nie ma jednego, uniwersalnego podejścia do żywienia, które pasuje do każdego. To, co jest dobre dla jednej osoby, może nie być odpowiednie dla innej. Ważne jest, aby dostosować swoją dietę do swoich własnych potrzeb i preferencji, a także konsultować się z lekarzem lub dietetykiem, zwłaszcza jeśli masz problemy zdrowotne!

 

Marzysz o idealnie dopasowanej diecie, która nie tylko pomoże Ci osiągnąć wymarzoną masę ciała, ale także pozwoli cieszyć się zdrowym i pełnym energii życiem? Skontaktuj się ze mną już teraz

 

Źródła:
https://www.healthline.com/health-news/breakfast-most-important-meal#There-are-some-concerns
https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breakfast
https://www.health.harvard.edu/blog/eating-breakfast-wont-help-you-lose-weight-but-skipping-might-not-either-2019041916457